“Vuçiq ka kohë që po e përgatitë terrenin për njohjen e Kosovës”

Share Messenger

Pas vendosjes së institucioneve të reja në Prishtinë të dala nga zgjedhjet e 14 shkurtit pritet që të vazhdojë dialogu për normalizimi të raporteve me Beogradin. Një gjë të tillë e ka paralajmëruar emisari i BE’së, Miroslav Lajcak, pas takimeve që ka pasur me Albin Kurtin dhe Aleksander Vuçiqin.Ajo që mbetet problematika kryesore e negociatave është zgjidhja përfundimtare. Kosova insiston në një finale me njohje reciproke, derisa zyrtarë të shtetit serb përmendin vetëm kompromisin dhe jo njohjen.Megjithatë njohësi i zhvillimeve politike në rajon, Naim Leo Beshiri, i ka thënë Deutche Welle-s në gjuhën serbe se aktualisht qëllimi kryesor i dialogut është gjetje e një modelit sipas të cilit Beogradi do ta njohë pavarësinë e Kosovës në mënyrë implicite apo eksplicite.

Beshiri thotë se ka një kohë që Vuçiq po përpiqet që të përgatitë terrenin për një gjë të tillë përmes institucioneve që vazhdimisht e kanë kundërshtuar njohjen.“Unë mendoj se Vuçiq është përpjekur për disa vjet që të përgatitë terrenin për atë [njohjen e Kosovës] përmes institucioneve të ndryshme që e kanë kundërshtuar deri më tani, si Kisha, ushtria ose Akademia Serbe e Shkencave dhe Arteve”, ka thënë Beshiri.Megjithatë Beshiri shton se çështja e njohjes reciproke është paksa konfuze meqë Serbia nuk ka nevojë për njohjen nga Kosova derisa Kosova ka nevojë me qëllim të sigurimit të shumë njohjeve të tjera.

Share Messenger

Më të lexuarat