Si po planifikon Facebook të ndërtojë metaverset e tij? Cfarë është metaversa

Share Messenger

Facebook zbuloi një seri lëvizjesh të reja në realitetin e shtuar dhe virtual, si pjesë e përpjekjes afatgjate për të ndihmuar në ndërtimin e një “metaverse” që do t’i afrojë njerëzit edhe më shumë fizikisht.

Rrjeti social ka thënë se kjo është shtytja e saj e radhës, e cila vjen pasi kompania ishte duke u kritikuar intensivisht për mënyrën se si po menaxhon ndikimin e shërbimeve të saj ekzistuese.

Kompania ka shfrytëzuar konferencën vjetore të Facebook Connect për të përshkruar një sërë veçorish dhe produktesh të reja, si dhe disa investime për të nxitur adoptimin e teknologjive, raporton axios.

Horizon Home: Facebook po e bën ekranin bazë në Oculus Quest më social, duke i lejuar miqtë të mblidhen, të shikojnë video së bashku dhe të zhyten në lojëra dhe aplikacione.

Messenger duke telefonuar në VR: Kjo do të fillojë me aftësinë për të telefonuar nga VR dhe përfundimisht do të jetë një pikë nisjeje për të kaluar në realitetin virtual.

Sjellja e më shumë aplikacioneve 2D në VR: Më shumë se 20 aplikacione po vijnë me Horizon Home, me aftësinë për t’u vendosur në një ekran virtual. Aplikacionet përfshijnë tituj produktiviteti si Slack dhe Dropbox, si dhe shërbimet e vetë Facebook, duke përfshirë Instagram. Zhvilluesit do të jenë gjithashtu në gjendje të ofrojnë aplikacionet e tyre progresive të uebit për përdorim në VR.

Horizon Marketplace: Kompania planifikon të operojë tregun e vet ku krijuesit dhe zhvilluesit mund të shesin mallrat e tyre virtuale.

Në frontin e realitetit të shtuar, Facebook po shton gjurmimin e duarve dhe trupit në veglat e zhvilluesve Spark AR si dhe Polar, një aplikacion i ri që lejon njerëzit të krijojnë filtra të realitetit të shtuar pa pasur nevojë të kodojnë. Për të nxitur përdorimin e veglave dhe veçorive të reja, Facebook po krijon një fond prej 150 milionë dollarësh.

Projekti Cambria: Gjatë ngjarjes, Facebook parashikoi kufje të reja të nivelit të lartë që njoftoi se do të dalë vitin e ardhshëm, së bashku me një çmim të lartë. Kufjet do të shfaqin optikë të përmirësuar dhe video me ngjyra të botës reale.

Facebook po investon miliarda në shtytjen e tij metaverse. Në prezantimin e fitimeve të saj këtë javë, kompania tha se investimet në përpjekjet e saj të realitetit të shtuar dhe virtual do të zvogëlojnë fitimet operative me 10 miliardë dollarë këtë vit.

Metaverse, zbuloi Facebook, nuk ka të bëjë vetëm me AR dhe VR, duke pranuar se njerëzit do të hyjnë në botën virtuale duke përdorur një sërë pajisjesh të reja – duke përfshirë kufjet dhe syzet – së bashku me PC-të dhe telefonat inteligjentë ekzistues.

Facebook gjithashtu shpreson se po ndërton mjete që do të përdoren në një metaverse të vetme dhe jo në një botë ku ka shumë botë virtuale të ndryshme dhe të shkëputura.

Duke folur shkurtimisht me një grup gazetarësh, CEO Mark Zuckerberg pranoi polemika të shumta që rrethojnë Facebookun, por theksoi rëndësinë e vazhdimit të investimit në një të ardhme prej vitesh.

“Ka qartësisht çështje të rëndësishme për të punuar në të tashmen”, tha Zuckerberg. “Ne po e marrim këtë shumë seriozisht. Ne do të vazhdojmë të përqendrohemi në këtë”, shtoi ai.

Në të njëjtën kohë, ai tha se gjithmonë do të ketë probleme, por “ne jemi këtu për të krijuar gjëra”. /Telegrafi/

Share Messenger

Më të lexuarat