Shumica e katundeve arbëreshe stolisen me bustin e Gjergj Kastriotit

Share Messenger

Gjatë vizitës së fundit, nga 19-22 Korrik 2019, në tri provinca të shkëputura ku jetojnë arbëreshët, nga 6 katunde që vizituam hasëm në tri buste kushtuar heroit tone kombëtar, të ngritura me mjtete e bashkive, ndërsa që shumica e shesheve me krenari mbajnë emrin e Gjergjit-. Ndërkaq në Kosovë është vështirë të gjesh ndonjë fshat me bustin e kryetrimit tonë e ka qytete që ende sikur hezitojnë vendosjen e shtatores së tij!

Në udhëtimin tim të tretë me radhë vetëm brenda këtij gjysmë viti në mesin e vëllezërve arbëresh në Kalabri e provincat tjera (mars e prill dhe tash në korrik), arrita të vizitoj më tepër se gjysmën e vendbanimeve arbëreshe në Itali. Me vizitën e fundit që u bëra edhe 6 katunde të tjera, arrita që brenda gjysmë viti të kem te vizituar rreth 30 katunde arbëreshe nga rreth 50 sa janë gjithsej .

Ajo që më ka lënë mbresë të veçantë është se busti i kryetrimit tonë , stolis thuaja çdo katund arbëresh kështu ishte edhe kësaj radhe katundet.: Qefti apo Chieuti, Këmarinin apo Campomarin dhe katundin e Diogardit që në shqip ruan emrin Katundi, ndërsa italisht Greci. Në të gjitha këto tre vendbanime arbëreshe që i ndajnë nga 10-20 kilometra ishin ngrit sivjet bustet e Skënderbeut. Po ashtu sivjet pritet të inaugurohet busti edhe në Kazallveqi ( ital: Casalvecchio di Puglia), në rrethin e Foxhies.

Derisa më parë kisha vizituar regjionin e Kalabrisë, ku edhe janë të përqendruar shumica e katundeve arbëreshe, kryesisht afër Kozencës. Kësaj radhe krahas asaj që mora pjesë dhe përcolla për portalin tonë prointegra.ch manifestimin kulturor “VËLLAZËRIA” në Kazallveqi ( ital: Casalvecchio di Puglia), në rrethin e Foxhies, me shoqëruesit e mi Gjergj Prenkoçajnë dhe Shefqet Cakollin, vizituam vendbanime shumë të shkëputura nga qendrat urbane, për çka edhe portali ynë prointegra.ch, do tu informojë në ditët në vijim.

Share Messenger

Më të lexuarat