Restorantet në SHBA po “kthejnë sytë” kah robotët shërbyes sepse nuk mund të gjejnë staf të mjaftueshëm – pamje që tregojnë se si funksionojnë ata

Share Messenger

Restorantet në të gjithë SHBA-në aktualisht po luftojnë për të gjetur punëtorë – dhe po i drejtohen gjithnjë e më shumë teknologjisë dhe automatizimit për të zgjidhur problemet e tyre me personelin.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, një numër rekord i amerikanëve kanë lënë punën e tyre në kërkim të pagave, përfitimeve dhe kushteve më të mira të punës.

Dhe kjo ka shkaktuar një mungesë të madhe të fuqisë punëtore, me restorantet veçanërisht të goditura.

Ata kanë shkurtuar orët e tyre të punës ose kanë mbyllur “dhomat e tyre të ngrënies”, si për shkak se nuk mund të gjejnë staf të mjaftueshëm dhe sepse puna po bëhet më e shtrenjtë.

Pronarët e restoranteve thonë gjithashtu se shërbimi po ngadalësohet dhe se punonjësit e mbetur janë të mbingarkuar.

Shumë prej tyre kanë rritur pagat dhe kanë ofruar përfitime më të mira për të tërhequr stafin – por disa kanë përdorur gjithashtu mbështetje teknologjike – duke përfshirë shërbyesit robotikë.

American Robotech prodhon katër lloje robotësh që mund të kryejnë funksione duke përfshirë shpërndarjen e ushqimit në tavolina, pastrimin e enëve të pista, përcjelljen e darkës në vendet e tyre dhe madje edhe këndimin “gëzuar ditëlindjen”.

Drejtori ekzekutiv i saj, Jackie Chen ka thënë për Business Insider se kompania me bazë në Teksas filloi shitjet në fillim të vitit 2021 – ashtu si bizneset filluan të ankoheshin për mungesë të stafit.

Chen tha se robotët “nuk mund të zëvendësojnë njerëzit”.

Sidoqoftë, robotët kishin për qëllim të merrnin përsipër detyra të përsëritura që stafi i kryente qindra herë në ditë, tha ai.

Madje, sipas tij, të tilla detyra, robotët mund t’i bënin më mirë se njerëzit.

Share Messenger

Më të lexuarat