Penthesilea, Penthes-ilea -Mbreteresha pellazge e Pendeses!

140 Shares Share Messenger

Mbreteresha e amazonave, qe aksidentalisht vrau motren e saj Hippolyte dhe u pendua aq shume sa qe s`donte te jetonte me.

The ancient Greek poet Quintus of Smyrna gave the following explanation in the third century as to why Penthesilea came to the assistance of the Trojans: Penthesilea had accidentally killed her sister Hippolyte with a spear in a deer hunt.

This hunting accident brought her such grief ( Greek pénthos “sorrow, sadness, grief, lamentation”) that she only wanted to die.
However, this could only happen to a warrior and an Amazon on the field of honor in battle.

Poeti i lashtë grek Quintus nga Smyrna dha shpjegimin e mëposhtëm në shekullin e tretë se pse Penthesilea erdhi në ndihmë të Trojaneve: Penthesilea kishte vrarë aksidentalisht motrën e saj Hippolyte me një shtizë në një gjueti per dre.

Ky aksident i gjuetisë solli një hidhërim të thellë ( trishtim, pikëllim, vajtim) që ajo donte të vdiste.

.Megjithatë, kjo mund të ndodhë vetëm me një luftëtar dhe një Amazon në fushën e nderit në betejë.

Mbreteresha e amazonave, qe aksidentalisht vrau motren e saj Hippolyte dhe u pendua aq shume sa qe s`donte te jetonte me.

Ajo shkoi ne Troje tek Priami per lehtesim te fajit dhe mori pjese ne lufte kunder Akejve, ku u vra nga Akili.

Etimologjia e fjales Πενθεσίλεια, lidhet me fjalen shqipe pendese ne kete forme gjendet vetem ne shqip.

PENDESË – Pendim. Pendesë e thellë.

PENDIMi ndjenjë keqardhjeje që i lind dikujt për një punë a veprim të gabuar që ka bërë.

Ne Aethiopis Penthesilea është një luftëtare grua thrakase. Ajo ishte një Amazon dhe vajza e Aresit, e cila vjen për të ndihmuar Trojanët. Ajo mbërriti me 12 luftëtarë të tjerë Amazone.

Pas një dite në fushën e betejës, Penthesilea ballafaqohet me Akilin. Akili e vret atë, por pas marrjes së përkrenares së saj, ai bie në dashuri me të.

Barry Strauss (2007). The Trojan War: A New History. Simon and Schuster. p. 160-161. ISBN 9780743264426.v

Penthesilea and Achilles ( relief of the Aphrodite temple in Aphrodisias , southwest Turkey)

Combat Of Greeks And Amazons With Achilles And Penthesilea

Shqipe Hoxha

Share Messenger

Më të lexuarat