Hulumtimi i ri: Deri në vitin 2050, gjysma e botës do të duhet të mbajë syze

Share Messenger

Një studim i ri ka zbuluar se shikimi i një telefoni dhe tableti për një kohë të gjatë rrit rrezikun e miopisë me 30 për qind. U përcaktua se kombinimi i kësaj situate me përdorimin e kompjuterit rrit rrezikun deri në 80 për qind. Ekspertët shpjeguan se kjo do të thotë që deri në vitin 2050, pesë miliardë njerëz (mesatarisht gjysma e popullsisë së botës) mund të jenë miopë.

Hulumtimi, i botuar në The Lancet Digital Health Journal, ka nxjerr këtë përfundim nga më shumë se 3,000 studime deri më sot.

Hulumtimi u krye së bashku nga profesionistë të kujdesit të syve në Angli, Instituti i Kërkimeve të Syve në Singapor dhe Qendra Australiane për Kërkimin e Syve.

Autori i hulumtimit, profesor Rupert Bourne, nga Universiteti Ruskin, tha se “Deri në vitin 2050, rreth gjysma e popullsisë globale pritet të ketë miopi (mungesa e largpamësisë). Kjo është një çështje shumë serioze shëndetësore”.

“Studimi ynë është më gjithëpërfshirës në këtë temë dhe demonstron një lidhje të mundshme midis kohës së ekranit dhe miopisë tek të rinjtë”, vazhdoi Bourne. “Ky hulumtim u krye në një kohë kur fëmijët tanë po kalojnë më shumë kohë para ekranit se kurrë më parë për shkak të mbylljes së shkollave”, tha Bourne. tha.

Shkurtësia ose dritëshkurtësia mund të përkufizohen si një gjendje shumë e zakonshme e syve që shkakton që objektet e largëta të duken të paqarta, duke bërë që objektet e afërta të shihen qartë.

Share Messenger

Më të lexuarat