E çuditshme, skandinavët i lënë bebet të flenë në ambientet e jashtme për t’u ekspozuar ndaj ajrit të pastër

Share Messenger

Të shohësh një fëmijë që fle vetëm dhe jashtë në kushte të ftohta nuk është domosdoshmërisht shqetësim për vendet si në Danimarkë, Finlandë ose në ndonjë vend tjetër nordik. Në këto vende, prindërit zakonisht i vendosin foshnjat e tyre jashtë për një sy gjumë, pasi foshnjat mund të flenë më mirë derisa ekspozohen në ajër të pastër.

Në janar, muaji më i ftohtë i Danimarkës, temperatura mesatare më e ulët është 2 gradë Celsius. Në Finlandë, ku kjo praktikë është gjithashtu e zakonshme, prindërit do t’i vendosin foshnjat e tyre jashtë për një sy gjumë kur temperatura e ulet deri në minus 26 gradë Celsius.

Foshnjat që flenë jashtë mund të flenë më gjatë, të kenë gjumë me cilësi më të lartë dhe janë të ekspozuar më pak ndaj mikrobeve në krahasim me kohën kur flenë brenda, tha për Insider Katie Palmer, një konsulentë gjumi me qendër në Londër.

Por praktika nuk është pa rreziqe. Një foshnjë mund të zhvillojë hipotermi derisa fle jashtë gjatë dimrit. Në verë, ekziston rreziku që mund të marrësh djegie nga dielli dhe për të zhvilluar lodhje nga nxehtësia. Në çdo kohë të vitit ka shqetësime rreth rrëmbimeve dhe në zonat urbane mund të jenë të ekspozuar ndaj ndotjes së ajrit.

Por disa ekspertë të gjumit thonë se një foshnjë nuk duhet lënë kurrë të flejë vetëm – qoftë brenda apo jashtë.

“Shqetësimi im është mbikëqyrja”, tha për Insider Dr. Jennifer Shu, një pediatre me bazë në Atlanta, Georgia. Nëse prindërit nuk janë aty pranë, ata nuk do ta dinë, për shembull, nëse një foshnjë nuk merr frymë”, tha ajo.

Prindërit që i vendosin fëmijët e tyre të flenë jashtë zakonisht zbatojnë një sërë masash për t’u siguruar që foshnjat e tyre janë të sigurta.

Share Messenger

Më të lexuarat