Çfarë është evazioni fiskal dhe përse Shakira është duke u hetuar në Spanjë?

Share Messenger

Raportimet e ditëve të fundit thonë se Shakira mund të përfundojë në burg.

Sipas autoriteteve të Katalonjës, ka prova të mjaftueshme për ta çuar artisten në burg, pasi akuzohet për gjashtë krime tatimore.

Autoritetet spanjolle besojnë se Shakira fshehu taksat e saj të viteve 2012, 2013 dhe 2014 duke treguar se ajo nuk ishte një banore zyrtare e vendit evropian.

Provat tregojnë se Shakira kishte disa subjekte në vendet e Parajsës Fiskale.

Informacioni i publikuar nga BBC tregon se Shakira ende mund të bëjë një marrëveshje me autoritetet.

Në vitin 2018, këngëtarja kolumbiane pagoi 20 milionë dollarë për “parregullsi tatimore” nga viti 2011.

 

Në një deklaratë për shtyp të nënshkruar nga avokatët e saj, ekipi ligjor i Shakira konfirmoi se do të provojë pafajësinë e saj në gjyq.

“Sjellja e Shakiras në çështjet tatimore ka qenë gjithmonë e patëmetë në të gjitha vendet në të cilat i është dashur të paguajë taksat dhe ajo ka besuar dhe ndjekur me besnikëri kriteret e specialistëve dhe këshilltarëve më të mirë ekspertë”, përmendën avokatët.

“Vlen gjithashtu të kujtohet se nuk ka asnjë borxh me Thesarin Spanjoll pasi ai vazhdoi të paguante shumat sapo e dinte shumën që, sipas Agjencisë Spanjolle të Taksave, duhej të paguante”.

Çfarë është evazioni fiskal?
Sipas ligjit spanjoll, evazioni fiskal është mospagimi i taksave, mosdeklarimi i taksave përkatëse, marrja e avantazheve tatimore në mënyra të gabuara dhe marrja e rimbursimeve pa ato që korrespondojnë.

Shumat për mashtrim tatimor i kalojnë 120 mijë euro.

Dënimet shkojnë nga një deri në pesë vjet burg dhe një pagesë shtesë prej një gjobe deri në gjashtëfishin e shumës së parave të përfshira.

Megjithatë, mashtrimi tatimor nën këto shuma nuk mbetet pa u ndëshkuar.

Mashtrimi tatimor nën 120 mijë euro ka gjoba përmes procesit administrativ, jo përmes procedimit penal.

Shakira kaloi më shumë se gjashtë muaj duke jetuar në Spanjë.

Ligji spanjoll konsideron një rezident fiskal të gjithë njerëzit që kalojnë më shumë se gjashtë muaj në tokën spanjolle.

Share Messenger

Më të lexuarat