10 fakte që nuk i keni ditur për Nelson Mandella, do të ju habisin

Share Messenger

Ai ishte i dashur dhe admiruar në të gjithë botën, i profilizuar në libra dhe filma, dhe u mbulua me çmime dhe medalje.

Këtu janë 10 fakte të habitshme që ndoshta nuk dinit për Nelson Mandela:

  1. Ai jetoi në emrin e tij: emri i lindjes së Mandelës ishte Rolihlahla. Në fisin e tij Xhosa, emri nënkupton tërheqjen e degës së një peme ose problem mbajtësish. Emri “Nelson” i është dhënë nga mësuesi i tij në ditën e parë të shkollës fillore. Është e qartë se pse zgjodhi atë emër të veçantë. Kanë qenë vitet 1920 dhe fëmijët afrikanë u jepnin emra anglisht, kështu që mjeshtrit kolonialë mund t’i shqiptonin më lehtë .
  2. Ai kishte një gur i çmuar në një film “Spike Lee”: Ai kishte një rol të madh në filmin biografik të ”Spike Lee” të vitit 1992 “Malcolm X.” Në fund të filmit, ai luan një mësues që reciton fjalimin e famshëm të Malcolm X në një dhomë të mbushur me fëmijët e shkollës Soweto. Por pacifisti Mandela nuk do të thoshte “në asnjë mënyrë të nevojshme”. Pra, Lee prishi filmat e Malcolm X për të mbyllur filmin.
  3. Ekziston një qukapik me emrin e tij: Nga Cape Town në Kaliforni, rrugët me emrin Mandela janë të bollshme. Por ai është gjithashtu subjekt i disa tribune tepër të pazakonta. Vitin e kaluar, shkencëtarët e quajtën një qukapik parahistorik pas tij: Australopicus nelsonmandelai. Në vitin 1973, instituti i fizikës në Universitetin Leeds emëroi një grimcë bërthamore të ‘grimcave të Mandelës’.
  4. U martua me një zonjë të parë: Para se ta lidhë nyjën me Mandelën në ditëlindjen e 80-të, Graca Machel ishte e martuar me presidentin e Mozambikut, Samora Machel. Martesa e saj me Mandelën pas vdekjes së burrit të saj do të thotë se ajo ka qenë zonja e parë e dy kombeve, transmeton gazetametro.net
  5. Ai ishte mjeshtër i masakrës: Kur Mandela po hidhte poshtë autoritetet gjatë luftës së tij kundër aparteidit, ai u maskua në mënyra të ndryshme, duke përfshirë edhe një shofer. Shtypi e quajti atë “Black Pimpernel” për shkak të taktikave të tij të evazionit të policisë. “Unë u bëra një krijesë e natës, do të mbaj në strehëzën time gjatë ditës dhe do të dilja për të bërë punën time kur të bëhesha e errët”, thotë ai në biografinë e tij, “Long Walk to Freedom”.
  6. Një sport i përgjakshëm e intrigonte atë: Përveç politikës, pasioni tjetër i Mandelës ishte boksi. “Unë nuk më pëlqente dhuna e boksit, më interesonte shkenca e saj – si e lëvizësh trupin tënd për të mbrojtur veten, se si përdor një plan për të sulmuar dhe tërhequr, dhe se si po ecën me një luftë”, Thotë në biografinë e tij.
  7. Pjatë e tij e preferuar ndoshta nuk është e juaja: Ai është veshur dhe ushqyer nga udhëheqësit botërorë. Por ajo që Mandela donte të hante më së shumti ishte planci. Po po, planci i kafshëve të fermave.
  8. Ai e la punën e tij të ditës: Ai studioi ligjin në Universitetin e Witwatersrand në Johanesburg dhe hapi firmën e parë të ligjit të zi në vend në vitin 1952.
  9. Ai ishte në listën e terrorizmit amerikan: Mandela nuk u hoq nga lista e mbikëqyrjes terroriste të SHBA-së deri në vitin 2008 – në moshën 89 vjeçare. Ai dhe anëtarët e tjerë të Kongresit Kombëtar Afrikan u vendosën në të për shkak të luftës së tyre militante kundër aparteidit .
  10. Ai tërhoqi frymëzimin e tij nga një poezi: Përderisa ishte në burg, Mandela e lexonte “Invictus” të William Ernest Henley për të burgosurit e tjerë. Poema, për të mos u dorëzuar asnjëherë, rezanonte me Mandelën për linjat e saj “Unë jam zotëria i fatit tim, unë jam kapiten i shpirtit tim”. Ju mund të dini atë nga filmi me të njëjtin emër të luajtur nga Morgan Freeman.

Share Messenger

Më të lexuarat