Tritoni hyu pellasg i detit si dhe Tritea e bija e Tritonit!

195 Shares Share Messenger

Kur Pausani vizitoi qytetin e Triteisë në shekullin e dytë të e.s, u tha se emri i qytetit rrjedh nga një Triteia, e bija e Tritonit, dhe që pretendonte se ishte themeluar nga djali i saj me Aresin një ndër disa heronj mitikë të quajtur Melanippus (“Kali i Zi”).

Tritonët ishin trumbetarët e detit, duke përdorur trumbeta të bëra nga një predhë e madhe, e njohur më së shumti si një kallam. Ata do ta godisnin këtë guaskë në të gjithë detin për të qetësuar valët ose për t’i nxitur ato, të gjitha në komandën e Poseidonit.

Tritaea ose Tritaia (Greqia e lashtë: Τριταία) ishte një polis (qytet-shtet) i Akaisë, dhe më në brendësi të 12 qyteteve Akaeane, kishte 120 stadiume të largëta nga Pharae.Sipas Pausanianit, themeli i Tritaea u tha të jetë për shkak te Celbidas, i cili erdhi nga Cumae; ose Melanippus, një bir i Ares dhe Triteia, ishte një vajzë e Tritonit dhe priftëreshë e Athenit, dhe Melanippus e quajti qytetin pas nënës së tij.

Ishte një nga katër qytete që morën drejtimin në ringjalljen e Lidhjes Akaenë gjatë olimpiadës së 124-të (rreth 280 pes). Në Luftën Sociale ajo vuajti nga sulmet e Aetolianëve dhe Eleianëve.

Territori i saj u aneksua në Patra nga Augusti, kur ai e bëri qytetin e fundit një koloni pas Betejës së Actium.

Tritaea ishte shtëpia e Agesarchus of Tritaea, një fitimtar olimpik rreth vitit 120 p.e.s, statuja e të cilit ishte Olimpia.

Pikat kryesore të vizitës së Pausanianit në shekullin e dytë përfshinin një varre të bardhë prej mermeri me piktura nga Nicias në afërsi të qytetit.

Gjithashtu në qytet kishte një vend të shenjtë të perëndive, me pamje për nder të së cilës u festua një festë vjetore, si dhe një tempull i Athenes me një imazh guri që kishte zëvendësuar një tjetër që romakët i kishin marrë në Romë.

Atje sakrifica u kremtua në Ares dhe në Triteia.

Vendi i Tritaea është vendosur në Agia Marina moderne.

Triteia (greqishtja e lashtë: Τριτεια) ishte, në mitologjinë greke, bija e zotit të detit Triton dhe nëna e Melanippus nga Aresi.

Stephanus of Byzantium. Ethnica. s.v.

Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). “Achaia”. An inventory of archaic and classical poleis. New York: Oxford University Press. p. 486. ISBN 0-19-814099-1.

Pausanias. Description of Greece. 7.22.8.

Polybius. The Histories. 2.41.

Polybius. The Histories. 4.6, 4.59-60.

Pausanias. Description of Greece. 7.22.6. et seq.}}

Lund University. Digital Atlas of the Roman Empire.

Richard Talbert, ed. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. p. 58, and directory notes accompanying.

This article incorporates text from a publication now in the public domain: Smith, William, ed. (1854–1857). “Tritaea”. Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.

Gian Lorenzo Bernini, scultura di Tritone nell’omonima fontana a Roma
I Tritoni sono, nella mitologia greca, la progenie di Tritone.

A Triton blowing on a conch on this title page of Alexander Justice, Samuel Pepys and Josiah Burchett: A general treatise of the dominion of the sea, 1710

tritone, da rilievo del II secolo d.C. a Istanbul.

Triton Stone UK është në Ardingly Antique Fair

Ruins of the ancient town.

Shqipe Hoxha

Share Messenger

Më të lexuarat