THANA ose Tana: Perëndeshë e pyjeve dhe gjuetisë, u quajt Nëna e fuqishme nga ilirët !

Share Messenger

Shkruan Shkqipe Hoxha:  HANA ose Tana/Tania/ Thiana/ TITANIA, mbreteresha e nimfave, perëndeshë e pyjeve dhe gjuetisë, u quajt Nëna e fuqishme nga ilirët ! Thana: f. name, Thania Ceine: Volsinii (< La donna Etrusca) Thanchvil: f. name = L. Tanaquil. (Thana + cvil gift of Thana) Thanusa: (< Le Donne in Etruria) Thana Tana Thiana Zana (Albanian): Perendeshe ilire barazohet me Dianen romake.

 

Ajo shoqerohet nga tri dhi me brirë të artë. Në malet shqiptare Zana jeton e stolisur me trimëri dhe bukuri. Thana or Tana, goddess of forests and hunting, was called Forest Mother by the Illyrians and numerous magical rituals and beliefs were connected with her, which we can still find in Bosnian magical beliefs about the Mountain faery.It is interesting to note that there is a name Tanija among the Bosnian people.

Foto: The Quarrel of Oberon and Titania, by Joseph Noel Paton, c. 1849

Formë e Latinizuar e emrit etrusk Thanchvil do të thotë “dhuratë e Thanës”, me sa duket vjen nga emri i një perëndeshë te humbur etruske Thana kombinuar me etrusk CVIL. Ishte emri i gruas së Lucius Tarquinius Priscus, i pesti mbret i Romës në shekullin e 7 para Krishtit. Edmund Spenser përdorur atë (në formën Tanaquill) në poemën e tij ‘The Faerie Queene’ (1590), ku ajo i takon të bijës së Oberon që bëhet nimfa mbretëreshë Gloriana.

Oberon is a king of the fairies in medieval and Renaissance literature. He is best known as a character in William Shakespeare’s play A Midsummer Night’s Dream, in which he is Consort to Titania, Queen of the Fairies Latinized form of the Etruscan name Thanchvil which meant “gift of Thana”, presumably from the name of a lost Etruscan goddess Thana combined with Etruscan cvil. This was the name of the wife of Lucius Tarquinius Priscus, the fifth king of Rome in the 7th century BC. Edmund Spenser also used it (in the form Tanaquill) in his poem ‘The Faerie Queene’ (1590), where it belongs to a daughter of Oberon who becomes the fairy queen Gloriana. In modern times it was borne by prima ballerina Tanaquil LeClercq (1929-2000).

 

Varri i paprekur i gjetur daton në gjysmën e dytë të shekullit të dytë B.C u vulos nga një tjegull të gjerë . Faqja paraqitet me një mbishkrim të kuqe-vjollcë te lyer me emrin e të ndjerit: Thana Presnti Plecunia Umranalisa. “Nga formula e emrit, ne mësojmë Thana Plecunia që ishte e bija e një zonjë me emrin Umranei, një anëtar i një prej familjeve më të rëndësishme aristokrate të Chiusi”, kanë shkruar studiuesit.

Në të vërtetë, varri drejtkëndëshe sigurisht përfaqëson origjinën fisnike të të ndjerit. Hiri i Thanës mbështetej në një urnë të vogël të, zbukuruar me elemente të gjetheve dhe kreu i një perëndeshë femër, më shumë gjasa perëndeshë etruske e Tokës Cel ATI. terracotta Cinerary Urn 2nd Century BC Etruscan The inscription, THANA VIPINEI RANAZUNIA CREICESA, attests that this is the ash urn of Thana Vipinei Ranazunia, wife of Creice. The last word PostSubject: Re: Illyrian god’s and goddesses Thu Jan 08, 2015 4:50 pm Altar of Vidasus and Thana from Topusko, Archaeological Museum in Zagreb etruscan-urn Thana Presnti Plecunia Umranalisa. Illustration of Oberon enchanting Titania by W. Heath Robinson, 1914 . Shkruan Shqipe Hoxha

Share Messenger