SINOPE qyteti i vërtetë u themelua si një koloni pellasge nga qyteti i Miletit në shekullin e 7 para Krishtit.

81 Shares Share Messenger

Shkruan Shqipe Hoxha… Banorët e Carias, të njohur si Carianët, kishte ardhur aty para grekëve. Ata ishin përshkruar nga Herodoti si me prejardhje Minoane, Historitë, Libri I Seksioni 171.

Gjuha e folur pellazgjike, edhe pse ngado është e njëjtë, zakonisht cilësohet nëpërmjet emrave të viseve dhe vendeve ku ajo flitet si: argjiane, ariane, maqedonishte, epirote, iliriane, frigjiane, kariane, lidiane, likaoniane, etruske, oske, feniciane, venete, ligure, etj.

ENIGMA e Robert d’Angély

Të dhënat në Iliada se në kohën e luftës së Trojës, qyteti Milet i përkisnin Carianeve, dhe se carianet ishin aleate ndaj kauzës se Trojës, Transmeton FishMedia.info – Lashtesi.

Milet ishte një qytet i lashtë në bregun perëndimor të Anadollit, pranë gjirit të Maeandrit (Miletus) Lumi në Carian e lashtë.

Diogjeni lindi në Sinope, një koloni joniane në Detin e Zi, në 412 apo 404 pes dhe vdiq në Korint në 323 pes.

Monedha e lashtë nga Sinope, bregdeti që përshkruan kokën e një nimfe dhe një shqiponjë me krahë të ngritur, shek. IV para Krishtit.

Ancient coin from Sinope, coast depicting the head of a nymph and an eagle with raised wings, 4th Century BC

Alexander the Great Visits Diogenes at Corinth by W. Matthews (1914)

File:Sinop, north walls

Shqipe Hoxha

 

Share Messenger

Më të lexuarat