Mykenët pellasgo-ilire dhe luani miken!

133 Shares Share Messenger

Shkruan Shqipe Hoxha. Do të vinte të besosh se kulturën mikene, me gjithë tiparet e saj karakteristike, e sollën me vete ilirët nga veriu, mbasi zakoni miken i varrimit princëror është ruajtur më gjatë nga të gjithë në territor të tyre, pranë Trebenishtes buzë liqenit të Ohrit, dhe paralele të tij janë gjetur madje edhe në afërsi të Graz-it.

Por prapë se prapë legjenda e shtruar për diskutim nga E.Fabricius-i lidhur me dëbimin e Kadmos-it, që erdhi në Iliri dhe themeloi qytetin buzë liqenit të Ohrit, flet për diçka tjetër: për mundësinë që kultura mikene të ketë një origjinë esencialisht jugore, megjithëse, natyrisht, mbartës me ndikime veriore e ngritën atë në lulëzimin më të madh dhe e përhapën atë më tej në veri.

Eduard Nordeni mbi ilirët e vjetër

Muzeu, i famshëm Metope si dhe, “skulpturat më të lashta, të luanëve Mycene”.

Metopes janë në një shkallë sublime që përfaqësojnë garat e perëndive dhe perëndeshave dhe heronjve. Njëra është ajo e Perseusit që vret Medusen.

Identifikimi i parë i saktë i Mycenae në literaturën moderne ishte gjetë një sondazhi të kryer nga Francesco Grimani, i porositur nga Provveditore Generale i Mbretërisë së Mores në 1700, cili përdori përshkrimin e Pausanianit të Portës së Luanit për të identifikuar rrënojat e Mycenes.

Brendësia e Muzeut (Metopes), Palermo.

Interior of Museum (Metopes), Palermo.

The Lion Gate (detail); two lionesses or lions flank the central column, whose significance is much debated.

The Lion Gate at Mycenae.

A view of the citadel.

View from the acropolis, or high city.

Share Messenger

Më të lexuarat