Media Amerika me shkrim interesant për Albin Kurtin

Share Messenger

Mediumi i njohur amerikan ‘Bloomberg’ i ka bërë një shkrim interesant figurës dhe karrierës politike të Albin Kurtit pasi fitoi zgjedhjet e 6 tetorit në Kosovë.

Shkrimi fillon duke përmendur bombardimet e NATO’s dhe arrestimin nga ushtria serbe ku e dërguan në burgun e Pozharevcit në Serbi, atje ku u rrah, u keqtrajtua si të gjithë shqiptaret e ku mori dënimin prej 15 vjet burgim për terrorizëm.

“Kur avionët e NATO-s bombarduan forcat serbe 20 vjet më parë për t’i dëbuar ata nga Kosova, Albin Kurti u paketua në një autobus të kuq me të burgosur të tjerë politikë për t’u përdorur si një mburojë njerëzore. Ai u rrah në paraburgim, u dënua për terrorizëm nga një gjykatë serbe dhe u dënua me 15 vjet burg. U frikësua se nuk do të dilte kurrë i gjallë nga burgu, por vetëm kur i fuqishmi serb Slobodan Millosheviq u rrëzua në 2001, ai u la i lirë”, shkruan Bloomberg.

Shkrimi vazhdon duke përshkruar figurën e Kurtit si një inxhinier i IT’së që është i dhënë pas librave, i cili hoqi flokët dhe veshin këmishën e bardhë për ta udhëhequr kombin e tij prej 1.9 milionë banorëve.

“Dhe me siguri inxhinieri i IT-së i dhënë pas librave, i cili hoqi karakteristikën e tij, flokët e gjata dhe këmishën fanellë për një kostum gjallërues dhe këmishë të bardhë, do ta udhëheqë kombin e tij prej 1.9 milionë banorëve, pasi partia e tij fitoi zgjedhjet e parakohshme të këtij muaji”.

“Kurti mund të caktohet kryeministër qysh këtë javë dhe detyra e parë e tij është të përpiqet të formojë një qeveri. Pastaj ai do të duhet të punojë për krijuar lidhjet me Serbinë – një kërkesë kryesore për fillimin e bisedimeve për pranimin në BE”.

Po ashtu figura e Kurtit përshkruhet si një kundërshtar i fuqishëm i korrupsionit dhe organizator i protestave ndaj administratorëve ndërkombëtar në Kosovë, ku përmendet edhe vdekje në protestë e Mon Balajat dhe Arben Xheladinit.

Kurti shihet edhe si një nga kundërshtarët dhe kritikët e presidentit Hashim Thaçi, duke e akuzuar për një marrëveshje të fshehtë me Serbinë.

“Si një kundërshtar i fuqishëm anti-korrupsion, ai organizoi protesta ndaj administratorëve ndërkombëtarë që mbikëqyrnin kalimin e Kosovës nga territori i shkatërruar nga lufta në demokraci. Në vitin 2007, dy aktivistë nga partia e tij etnike-shqiptare vdiqën dhe dhjetëra u plagosën në një përleshje me policinë e Kombeve të Bashkuara. Kurti, 44 vjeç, ishte vetë i arrestuar dhe i ndaluar për nëntë muaj”.

“Ai është gjithashtu një kritik i ashpër i të dy presidentit të Kosovës Hashim Thaçi – i cili vjen nga një parti politike rivale – dhe homologut të tij serb Aleksandar Vuçiq, duke i quajtur ata “drejtues autoritarë”. Ai i denoncoi ata për përpjekjet për të arritur një marrëveshje të fshehtë pajtimi vitin e kaluar që ai tha se mund të çojë në më shumë dhunë në rajonin më të paqëndrueshëm të Evropës”.

Share Messenger

Më të lexuarat