Mbreti pellasgo/ilire i Lydisë! (FOTO)

95 Shares Share Messenger

Shkruan Shqipe Hoxha….Herodoti paraqiste Carianët Lydianët dhe Mysianët,si vëllezër (1.171): kështu ai shpjegoi faktin se Lydianët dhe Mysianët u lejuan të marrin pjesë në tempullin e perëndisë së madhe kombëtare të Carianëve , Zeus i Mylasas, i cili lindi si një epitet me emrin e popullit të tyre.

Herodotus knew another tradition that presented Car, Lydos and Mysos, respectively eponymous of Carians, Lydians and Mysians, as brothers (1.171): thus he explained the fact that Lydians and Mysians were allowed to attend the temple of the great national god of the Carians, Zeus of Mylasa, who bore as an epithet the very name of their people.
Stephanus i Bizantit në Ethnikën e tij thotë se qyteti mori emrin e tij nga një Mylasus i caktuar, djali i Chrysaor dhe një pasardhës i Sizifit dhe Eolusit, një shpjegim që disa burime e konsiderojnë të pamendueshme për një qytet carian, transmeton FishMedia.info.

Stephanus of Byzantium in his Ethnica says that the city took its name from a certain Mylasus, son of Chrysaor and a descendant of Sisyphus and Aeolus, an explanation some sources deem unsubstantial for a Carian city.
Sisyphus or Sisyphos Sísuphos King of Ephyra (now known as Corinth).
Ephyra (Ancient Greek: Ἐφύρα), was the capital of ancient Thesprotia, according to the myth built by the Pelasgian leader Thesprotos.


George Ewart Bean (1989). Turkey beyond the Meander ISBN 978-0-7195-4663-1. John Murray Publishers Ltd, London.
Croesus (/ˈkriːsəs/ KREE-səs; Ancient Greek: Κροῖσος, Kroisos; 595 BC – c. 546 BC) was the king of Lydia who, according to Herodotus, reigned for 14 years: from 560 BC until his defeat by the Persian king Cyrus the Great in 546 BC[2] (sometimes given as 547 BC)
J.A.S. Evans ka vënë në dukje, “Croesus ishte bërë një figurë e mitit, i cili qëndronte jashtë kufizimeve konvencionale të kronologjisë.”
Familja e Croesus vazhdoi të lulëzonte në Azinë e Vogël: Nipi i tij, Pythius, i biri i Atys, i dha Dariut dhurata të pabesueshme, por mbeti “njeriu më i pasur në të gjithë botën” pranë Mbretit të Madh (Herodoti, 7.27, cf von Prášek, p 220 n 6).
Atys (greqisht: Ἄτυς) ishte djali i Croesus mbret i Lydia. Ai kishte një djalë të quajtur Pythius.
Sipas librit të një historie nga Herodoti, babai i tij kishte parë një ëndërr, në këtë ëndërr e pa djalin e tij Atys duke u vrarë nga një shtizë…
Si rezultat Croesus, duke kërkuar për të parandaluar ose larguar fatin e parashikuar, e kishte martuar djalin menjëherë dhe pushoi dërgimin e tij në luftë. Një ditë, një derr gjigant filloi të terrorizonte Olimpin Mysian , dhe Mysianët u dërguan te Croesus duke kërkuar djalin e tij dhe një ekip të të rinjve të zgjedhur për të ndihmuar në largimin e tij.
Croesus fillimisht refuzoi, por Atys i foli babait duke e lënë atë të gjuante derrat, Croesus dha pëlqimin e tij, por ai dërgoi Adrastus me të si një truproje.
Gjatë gjuetisë, Adrastus vrau Atys aksidentalisht kur hodhi një shtizë mbi derrat. I mbushur me faj, Adrastus vrau veten mbi varrin e Atys.
from Herodotus, 7.27.
Set of 6 engravings: Allegorical subjects: 3. Phthyus, Lucullus, Cassus, Sylla, Croesus, Midas
Croesus King Of Lydia
The Deaf Mute Son Of King Croesus Prevents The Persians From Killing His Father
Zeus of Mylasa
Zeus Labraundos,a local version of Zeus from Mylasa in Caria. His garment is decorated with astral symbols
Shqipe Hoxha

Share Messenger

Më të lexuarat