3500 Vjet shteti DARDAN

211 Shares Share Messenger

Poeti i lashtë nga Teba PINDARI, i cili ka përjetuar pjesë të shekujve VI dhe V para Krishtit, e që për Lashtësinë e paraardhsëve të drejtëpërdrjet të SHQIPTARËVE të sotëm, në Poemën CARMINA et FRAGMENTA SELECTA I (Këngë dhe Fragmente të Zgjedhura I), në faqen 240 ka saktësuar, “QENIEN E PARË NJERËZORE SI NJË DHURATË TË BUKUR, TOKA E KRIJOI PELLAZGUN HYJNOR, SHUMË MË PARË SE TË KRIJOHEJ HËNA”, po edhe Gjeografi dhe Udhëpërshkruesi i shekullit II pas Krishtit PAUSANI, në PERIEGESIS TES HELLADHOS (Përshkrimi i Heladës) ka thënë, “PELLAZGU SI BURRI I PARË I KËSAJ BOTE KA LINDUR NGA DHEU PËR TË QENË NISMËTARI I GENIT NJERËZOR”, poashtu edhe Filozofi dhe Poeti Antik HESIODI, Profesori dhe Romansieri Anglez ROBERT GRAVES, si dhe Studiuesi Çek VOJTECH ZAMAROVSKY, i nxorrën PELLAZGËT si njerëzit MË TË LASHTË NË BOTË, TË LINDUR PREJ DHEUT, derisa për babain e tragjedisë antike ESKILIN, PELLAZGËT ishin POPULL AUTOKTON, term të cilin e përdorte për banorët E TOKËS së TYRE, për banorët e saj TË PARË që pandërprerë thonin se JEMI NË TOKËN TONË, e që në Gjuhën e SHQIPTARËVE të sotëm i bie, AUTOKTON = A (Asht-Është-Jemi) – U (Unë-Ne) – TOK (Tokë-Në Tokën) – TON (Tonë-Timen), të cilët LINDËN nga gjiri i TOKËS MËMË, pra u krijuan nga vetë DHEU, arsye për të cilën vetëm te SHQIPTARËT si përcaktim i gjinive mbetën pasthirrmat E BUKURA E DHEUT dhe BURRË I DHEUT.

Çdo krijesë njerëzore patjetër që duhet ta ketë edhe një NËNË edhe një BABA, pra PELLAZGËT nuk patën rrugëdalje tjetër përpos që prej MIJËRA, MIJËRA e MIJËRA vjetësh, që nga momenti i parë i tyre në këtë botë të mos ndalen së thënuri, DHEU është edhe MËMA edhe ATI ynë, prandaj edhe vendin e tyre përgjithmonë mbetën ta quajnë edhe MËMËDHE edhe ATDHE.

Pra nëse sipas PAUSANIT Pellazgu ishte nismëtarë I GENIT NJERËZOR, atëherë ai GEN pas shumë e shumë brezash duhej të vinte dhe erdhi deri te Udhëheqësi i fundit i ATLANTIDËS NOE-NOAH-NUHU dhe te BARKA E TIJ E FAMSHME E SHPËTIMIT pak para PËRMBYTJES SË MADHE, derisa nga ana tjetër Kontinuitet-efekti i zbritjes së Gjuhës SHQIPE të sotëm nga PELLAZGJISHTJA e stërvjetër, dëshmuar pakthyeshëm sipas Studiuesëve të shumtë, gjithnjë në bazë të emërtimeve të vendbanimeve, të maleve, të lumenjëve, të emrave të personaliteteve të mëdha Historike, detyrimisht e nxjerr konstatimin se AJO është GJUHA e PARË e Racës ARIANE, nga e cila pastaj gradualisht, sipas një burimi nga UniLang LANGUAGE COMMUNITY, kanë zbritur dhe janë krijuar 226 Gjuhë e Dialekte që sot fliten nëpër mbarë Botën, atëherë pra pa u hamendur fare detyrohemi të “ngatërrohemi” me supozimin, shëndrrueshëm në konstatim, se nëse NOE-NOAH-NUHU në kohën e tij ka qenë njeriu më i ditur në Botë, dhe vërtetë ka qenë, emri i tij pashmangshëm duhet të deshifrohet poashtu përmes gjuhës SHQIPE të sotme, NOE-NOAH = NJOHE-NJOHA – QË I NJEH GJËRAT – QË DIN – I DITUR, prandaj sipas Priftit Kaldean të Babilonisë BEROSI, Historianit Egjiptas MANETHO, Historianit të lashtësisë DIONIS HALIKARNAS, Antropologut Franko-Amerikan PAUL BELLONI du CHAILLU, Historianit Anglez SHARON TURNER, Astrologut Latin JULIUS FIRMICUS MATERNUS, Studiuesit Uellsian NENNIUS, Studiuesit Italian GIOVANNI NANNI DOMINIKANE, atij Kanadez ALEXANDER POLYHISTOR, Studiuesit Anglez STEWART MANN dhe shumë të tjerëve, po edhe sipas përmbledhjes NATIONAL MYTHS IN RENAISSANCE FRANCE (Mitet Nacionale në Renesansën Franceze) shkruar nga RON ASHER dhe më kryesorja, sipas MITOLOGJISË PELLAZGE, që sot njihet si MITOLOGJI SHQIPTARE, e që në një pjesë të Historiografisë Botërore rrejshëm njihet si MITOLOGJI GREKE, në TETË BREZA PAS NOE-NOAH-NUHUT djalë pas djali vjen DARDANI, për të cilin Studiuesi Çek VOJTECH ZAMAROVSKY, në përmbledhjen BOHOVE A HRDINOVE ANTICKYCH BAJI (Heronjtë e Miteve Antike), Pragë-Zagreb 1983-85, në faqen 60 sqaron, “Nga të gjithë bijtë e kësaj Bote, ZEUSI më së shumti e deshi atë, duke i përcaktuar një MBRETËRIM të LUMTUR dhe PASARDHËS të LAVDISHËM”.

 • DARDANIA e PARË
  Sipas Përmbledhjes DARDANUS OF ACADIA… (Dardani i Akadias…) të Klasës Aristokrate të Republikës Romake (The PATRICIANS), dhe sipas THE COMPENDIUM OF WORLD HISTORY (Përmbledhja e Historisë Botërore), Mbretëria e DARDANISË u themelua në AZI të VOGËL në vitin 1481 para Krishtit, 3497 vjet më parë, pra duhen edhe TRI VITE TË MBUSHEN RRAFSH 3500 VJET MREKULLIE, MREKULLIE e NJË PERFEKSIONI PREJ MBRETËRIE, e NJË HISTORIE MADHËSHTORE TË PARAARDHSËVE të DREJTËPËRDRJET të SHQIPTARËVE të SOTËM, e që DOLI TË JET SHTYLLË e MBARË HISTORISË BOTËRORE, pjesë KYQE e PËRCAKTIMIT TË VIJËS SË PANDALSHME të CIVILIZIMIT EUROPIAN e BOTËRORË, e që NË GJUHËN SHQIPE, NË GJUHËN MË TË VJETËR NË BOTË, shqiptohet QYTETËRIMI EUROPIAN.
 • DARDANIA e DYTË – T R O J A
  Pas DARDANIT në fron erdhi djali i tij ERIHTONI, dhe pas tij nipi i tij TROJI, i cili edhe e ndau DARDANINË në dy pjesë. Pas vdekjes së TROJIT Mbret i DARDANISË u bë djali i tij i madh ASARAKU, kurse djali i tij i dytë ILI, ILLI ose YLLI e mori nën sundim pjesën jugore të saj, e cila si Mbretëri e re sipas THE COMPENDIUM OF WORLD HISTORY u krijua në vitin 1326 Para Krishtit dhe së pari u quajt ILION ose YLLION e tek pastaj TROJA, gjë për të cilën Studiuesi Çek VOJTECH ZAMAROVSKY, në Përmbledhjen BOHOVE A HRDINOVE ANTICKYCH BAJI (Heronjtë e Miteve Antike), Pragë-Zagreb 1983-85, në Faqen 331 sqaron, “Nipi i DARDANIT TROJI ishte Mbret i DARDANISË, kur ai vdiq Mbretëria e tij u nda, në DARDANINË e mbetur sundoi i biri i tij i madh ASARAKU, derisa në TROJADËN e ndarë më i riu ILLI, i cili e themeloi qytetin e ri, TROJËN apo ILIONIN”, TROJA pra si e themeluar nga DARDANIA, më vonë ishte definuar vetëm si njëra nga dy pjesët e saj, ajo shtrihej përgjatë DARDANELEVE (HELESPONTIT) në jugperëndim të ABIDOSIT. Emrat e tyre shkëmbeheshin njeri me tjetrin shumë shpesh, herë DARDANËT quheshin TROJANË e herë TROJANËT DARDANË, sidomos nga Poetët e mëvonshëm ROMAKË edhe pse ishin i njëjti popull, i të njejtit gjak dhe i të njejtës gjuhë, pra DARDANËT dhe TROJANËT u quajtën atëherë mu ashtu si quhen sot Shqiptarët e KOSOVËS dhe ata të SHQIPËRISË nga të huajt, në SHQIPTARË dhe KOSOVARË, me të vetmin dallim se DARDANËT e atëhershëm ishin ndarë në dy pjesë vullnetraisht. Pra TROJA gjithënjë konsiderohej si DARDANI e DYTË.

Ishte LUFTA e MADHE e TROJËS ajo që do ta thyente kohën në dy epoka, FATKEQËSISHT ishin VËLLEZËRIT e Gjakut PELLAZG ata që për DHJETË VJET rresht e zhvilluan këtë Luftë, nga njëra anë MIRMIDONËT, MIKENASIT, SPARTANËT, ARGOSËT, ITAKASIT… të përmbledhur në një emër si AKEJË që gjatë viteve 1194-1184 para Krishtit ia mësyen TROJËS (ERATOSTENI), që e konfirmon edhe Studiuesi Holandez IMAN JACOB WILKENS, i cili në librin e tij WHERE TROY ONCE STOOD (Ku Qëndronte Troja Dikur) thotë, “Lufta e TROJËS nuk u zhvillua nga GREKËT, sepse HOMERI asnjëherë nuk i kishte përmendur si të tillë, ata që ishin nën komandën e AGAMEMNONIT quheshin vetëm AKEJË“, po edhe Studiuesi dhe ish-Kryeministri i Britanisë së Madhe WILLIAM EWART GLADSTONE ka thënë, “Rrethimi i TROJËS është ndërmarrë nga DANAJT kundër DARDANËVE TROJANË, edhe pse të dyja palët ishin TË NJË GJAKU”. Në këtë Luftë, pos shkatërrimeve të mëdha, nuk pati as përafërsisht aq shumë viktima sa e thotë një pjesë e Historiografisë Botërore, sepse aty nga të dyja anët pra, edhe sipas Poetit Epik HOMERIT, Historianit dhe Gjeografit STRABONIT, Studiuesit Francez MAURICE DRUON, Shkrimtarit Italian UGO (NICCOLO) FOSCOLO, Studiuesit Amerikan EDWIN JACQUES, Studiuesit Francez ROBERT d’ANGELY, Historianit Malazez LUBOMIR DOMAZETOVIĆ etj. luftuan vëllezërit e një gjaku, sepse përndryshe pastaj nuk do të mbushej e gjithë EUROPA e më gjërë nga DARDANO-TROJANËT, kjo edhe sipas Studiuesit dhe Teologut Amerikan HERMAN L. HOEH, në COMPENDIUM OF WORLD HISTORY – Volume II (Përmbledhje e Historisë Botërore – Volumi II), ku thuhet, “DARDANO-TROJANËT gjatë largimit të tyre nga TROJA ishin forcë shumë e madhe, si në numër po edhe në përgatitje”. TROJA pra vërtetë u pushtua në këtë luftë por assesi NUK HUMBI, ajo dalngadalë u ringjall, dalngadalë lulëzoi, dalëngadalë e mori veten nëpër mbarë EUROPËN e mbarë BOTËN.

DARDANO-TROJANËT pra pas pushtimit të TROJËS, sipas Prozës Skandinave EDDA (1240 pas Krishtit), u larguan dhe u vendosën kudo nëpër EUROPË dhe gjithandej u pritën jashtëzakonisht mirë, mbi të gjitha për shkak TË DIJES dhe KULTURËS SË TYRE SUPERIORE, përkatësisht për shkak të CIVILIZIMIT të LARTË të TYRE, derisa rrugëtimi shumë i gjatë i tyre përmes GJITHË EUROPËS do të përmbyllet me SHQIPTARËT.

Është krejt e qartë pra se HOMERI i ka lënë të vërtetat e tija, të vërtetat e plota, si ka lindur dhe si është zhvilluar TROJA, si ka mbijetuar për shumë kohë dhe në fund si është shkatërruar (kupto, pushtuar) ajo, por Perëndia e Perëndive ZEUSI nuk kishte planifikuar rastësisht asgjë, ai e dinte se si duhej të veprohej dhe e kishte përzgjedhur ENE DARDANIDIN ta kryej MISIONIN e TIJ, ai duhej ta linte Azinë e Vogël për t’i kthyer DARDANËT kah EUROPA që patjetër ta popullonte gjithë EUROPËN me ta, duhej të krijonte Entitete të reja të veçanta, Mbretëri të reja, Shtete të reja deri edhe PERANDORI të mëdha.

Në TROJËN DARDANE sipas të gjitha DOKUMENTEVE të mbledhura ARKEOLOGJIKE, është zbuluar ekzistenca e QYTETËRIMIT të madh PELLAZG, ngjarjet e përshkruara te ILIADA dhe te ODHISEU, emrat e përmendur, veshjet dhe gjitha gjërat tjera, tregojnë qartë se atje gjithçka kishte qenë PELLAZGE, pra që para 3497 vjetëve e deri rreth vitit 600 para Krishtit, në TROJË është zhvilluar vetëm NJË QYTETËRIM, QYTETËRIMI PELLAZG dhe vetëm PELLAZG, edhe nga kjo del se Lufta e TROJËS është zhvilluar ndërmejt Fiseve PELLAZGE, sepse në Mesdhe e më gjërë ende nuk ekzistonin Fise të tjera, Fise si ato që Historiografia GREKE fare rrejshëm i paraqet si grekëfolëse, të cilat edhe nëse do të ishin krijuar do të kishin ekzistuar rreth 600-700 vjet pas Luftës së TROJËS, Arkeologu i madh Gjerman HENINRICH SCHLIEMANN në këtë drejtim thotë se këta “GREKË” kontaktet e para me TROJËN i krijuan tek në shekullin V para Krishtit, pra shumë më vonë se Lufta e TROJËS.

 • MBETËRIA e ALBANËVE në ITALI
  E gjithë Historia e DARDANËVE pas pushtimit të TROJËS arriti deri te ALBA LONGA, e cila u themelua në ITALINË e atëhershme në vitin 1152 para Krishtit dhe mbijetoi 399 vjet, deri në vitin 753 para Krishtit kur edhe u themelua Mbretëria ROMAKE, gjë të cilën e qartëson OXFORD CLASSICAL DICTIONARY (Fjalori Klasik i Oksfordit) i vitit 2003 duke shkruar, “ASKAN JULI, i biri i ENEAS, i zyrtarizoi ALBANËT në vitin 1152 para Krishtit, pikërisht atëherë kur e ngriti qytetin ALBA LONGA”, gjë që konfirmohet edhe nga THE COMPENDIUM OF WORLD HISTORY (Përmbledhje e Historisë Botërore), edhe nga The Library of H-alexandria dhe Hulumtuesi Amerikan STEVEN WOOD COLLINS, po edhe nga njëri prej Historianëve më të mëdhenjë ROMAK TIT LIVI, kur në veprën e tij HISTORIAE ROMANAE DECADES (Dekada të Historisë së Romës), e saktësoi se ka ekzistuar MBRETËRIA e ALBANËVE në ITALI, poashtu edhe nga portali Serb i të dhënave Historike NSportal, kur shkruan se NUMITORI ishte Mbreti i fundit i ALBANËVE të ALBA LONGAS, derisa në studimin Uellsiano-Kanadas THE TROJAN CITY OF LONDON (Qyteti Trojan i Londrës) decidivizohet se TROJANËT që jetonin në LACIUM veten e tyre e quanin ALBANË, gjithashtu edhe te ENEIDA dhe te CHRONICLE OF KINGS OF BRITAIN (Kronika e Mbretërve Britanikë), jo vetëm që vazhdimisht përdoret emri ALBAN por edhe domethënia i tij, ku përmes të dhënave të shumta sqarohet se si DARDANO-TROJANËT pas ardhjes së tyre në ITALI, kishin vendosur të mos quheshin më as DARDANË e as TROJANË por vetëm ALBANË, ndër të tjera te A DICTIONARY OF GREEK AND ROMAN GEOGRAPHY (Fjalori i Gjeografisë Greke dhe Romake) të vitit 1873 saktësohet, “ALBANËT ishin kryesorët në gjithë LACIUMIN”, kurse Historiani Italian ENZO GATTI, në librin GLI ILLIRI (Ilirët) të vitit 1981 shkoi edhe më largë, kur ALBANËT i nxorri si KRENARI të POPUJVE MESDHETARË, pasi sipas tij pikërisht ALBANËT ishin krijues të shumë shtresave të EKONOMISË, NDËRTIMTARISË, INFRASTUKTURËS, BUJQËSISË e deri edhe krijues të SHKRIMIT.
 • DARDANIA E TRETË – DARDANIA ILIRE
  Natyrisht nuk duhet harruar edhe DARDANINË ILIRE, e cila u themelua kah mesi i shekullit IV para Krishtit, diku nja 11 shekuj më vonë nga DARDANIA e PARË.
 • RRJEDHA DREJT MBARË EUROPËS
  Për ta njohur mirë e mirë HISTORINË e POPUJVE të EUROPËS VERIPERËNDIMORE dhe krijimin Mbretërive të tyre nga ALBANËT (kupto, DARDANO-TROJANËT) duhet bazuar në radhë të parë nga të dhënat e BURIMEVE MESJETARE GJERMANE, të dhënat në Përmbledhjen e SAGAVE të hershme Islandeze HEMISKRINGLA dhe në Prozën Skandinave EDDA e shumë të tjerëve që plotësisht lidhen me DETIN MESDHE, përkatësisht me TROJËN, saktësisht me DARDANËT e TROJËS. Shkrimet e Historianëve ANTIKË dhe atyre të MESJETËS e vërtetojnë se FRANKËT, GERMANËT dhe SKANDINAVËT janë popuj DARDANO-ILIRO-THRRAKAS, të cilët në kohë të ndryshme emigruan drejt Perëndimit. Ka dy valë dyndjesh të Fiseve të mëdha PELLAZGE në drejtim të perëndimit, DARDANËT nga TROJA dhe TEUTONËT nga ILIRIA, që më vonë do të shëndërrohen në Fise GREMANE, dhe faza e parë fillon pikërisht pas Luftës së TROJËS. Dyndjet DARDANO-TROJANE nga TROJA NË DREJTIM TË MBARË EUROPËS u zhvilluan në periudhën kohore 1184-1103 para Krishtit, drejtimet kryesore ishin, i pari TROJË – KRETË – BUTRINT – KARTAGJENË – LACIUM i udhëhequr nga ENE DARDANIDI, drejtimi i dytë ishte TROJË – VENETO – BELGJIKË i udhëhequr nga Themeluesi i Mbretërisë së Belgjikës BAVO TROJANI, derisa drejtimi i tretë ishte TROJË – ASGARD (Kijev) – DANË (Danimarkë) i udhëhequr nga themeluesi i Mbretërisë së Danimarkës ODINI, pastaj drejtimi i katërt ishte ALBA LONGA (Romë) – prapa në TROJË – TROIA (Portugali) – GALIA (Francë) – TROIA NOVA (Londër) i udhëhequr nga themeluesi i Britanisë BRITI, dhe dy drejtimet e fundit ishin TROJË – PANONI – GJERMANI – FRANCË dhe tjetri TROJË – ARAGONË (Kataloni) – GJERMANI – IRLANDË. Faza e dytë filloi në shekullin IV para Krishtit dhe si pasojë e ardhjes së VRAZHDË të SLLAVËVE në Ballkan u fuqizua në shekujt VI dhe VII pas Krishtit. Në këtë fazë janë emigrimet masive në radhë të parë nga ILIRIA, të atyre fiseve që më pas do të quhen fise GERMANE, për shembull RETËT dhe VENDOLIKËT nga STRABONI dhe Autorë të tjerë janë quajtur fise ILIRE, prandaj edhe emrat e tyre mund të sqarohen vetëm me Gjuhën e SHQIPTARËVE të sotëm, në atë mënyrë për të treguar vendin se ku ata jetonin, kështu RE do të thotë se jetohet diku lartë afër reve, fis i REVE, dhe ata vërtetë jetonin lartë në male, në ALPET e EUROPËS, në një nivel lartësie me RETË, poashtu edhe VENDOLIK po në SHQIP do të thotë VENDALI, pra që është vendas, që jeton në vendin e tij, pa i harruar këtu edhe LANGOBARDËT, që gjithashtu në SHQIP i bie LANG i BARDHË.

Por edhe themelimi i BRITANISË dhe i LONDRËS (TRINOVANTE – TROIA NOVA) në vitin 1103 para Krishtit nga Princi i Albanëve BRITI, u sqarua nga Historianët Mesjetarë Britanikë NENNIUS dhe GEOFREY OF MONMOUTH, pastaj nga përmbledhjet THE TROJAN CITY OF LONDON (Qyteti Trojan i Londrës), BRUTUS OF TROY FOUNDER OF LONDON (Briti i Trojës, Themeluesi i Londrës), LONDON OR SHOULD I SAY NEW TROY (Londra ose duhet të them Troja e Re), CHRONICLE OF KINGS OF BRITAIN (Kronika e Mbretërve Britanikë), derisa edhe u finalizua nga Poeti i famshëm Britanik JOHN MILTON i cili në vitin 1627 u detyrua të poetizojë, “Tuque Urbs Dardaniis Londinum Structa Colonis” (Ti Qytet i Londrës i Ndërtuar nga Dardanët e Ardhur) dhe në vitin 1792 nga Poeti tjetër WILLIAM COWPER, “And Then You the City of London Founded by Dardanian Hands” (Dhe Atëherë ti Qyteti i Londrës i Themeluar nga Duart e Dardanëve).

Si përfundim DARDANO-TROJANËT ishin vendimtarët në krijimin e POPUJVE, MBRETËRIVE dhe PERANDORIVE të MËDHA të NJERËZIMIT, po edhe të vendeve të mëdha të mbarë Europës së sotme, si BRITANIA, GJERMANIA, FRANCA, DANIMARKA, BELGJIKA, ITALIA, IRLANDA, POLONIA e të tjera, si PJESË PËRBËRËSE E MADHE, ndoshta MË E MADHJA e HISTORISË SË NJERËZIMIT, e që LIDHSHMËRINË me SHQIPTARËT e SOTËM e ka TË PARRËZUESHME, LIDHSHMËRI GENORE.

 • ATËHERË,
  Hajde thuajeni nëse HISTORIOGRAFITË SHQIPTARE e dinë këtë GJË, unë po them JO.
  Hajde thaujeni nëse INSTITUTET e HISTORISË KOMBËTARE e dinë këtë GJË, unë po them JO.
  Hajde thuajeni nëse ASHSH-ja dhe ASHAK-ja e dinë këtë GJË, unë prap po them JO.
  Hajde thuajeni nëse shumica e HISTORIANËVE SHQIPTARË e dinë këtë GJË, unë po them JO se JO.
  SEPSE THJESHTË,
  NË ASNJË SHKRIM HISTORIE ZYRTARE TË TYRE NUK MUND TË GJENDET AS EDHE NJË SHKRONJË e KËSAJ HISTORIE.
 • PRANDAJ,
  TË GJITHË SË BASHKU duhet të NGJALLEMI e ta themi fare shkoqur e ME FORCË se PARAARDHËSIT TANË e kanë krijuar NJË HISTORI MADHËSHTORE, MË TË DREJTËN dhe MË TË FAMSHMEN E MBARË BOTËS, derisa nga ana tjetër ne AKOMA NUK PO GUXOJMË TA THEMI KËTË TË VËRTETË, e MJERISHT edhe NUK PO E DIMË, pra janë TRI VITE PARA NESH QË TË NGRITEMI e T’I THEMI BOTËS MBARË SE KUSH KEMI QENË MOTI MOTI DIKUR DHE SI PASOJË, NË BORXHIN E SAJ NDAJ NESH, KUSH DUHET TË JEMI SOT.
  orhan R
  Saktësimet në Tabelë
  Në anën e majtë nga lartë deri poshtë,
 1. SHQIPONJË-FLAMURI DARDAN
 2. Themeluesi i DARDANISË DARDANI
 3. Mbreti i famshëm i TROJËS PRIAMI
 4. Kryekomandanti i forcave mbrojtëse të TROJËS HEKTORI (me PLIS në kokë)
 5. Njëri nga protagonistët kryesorë të Luftës së Trojës ODHISEU (me PLIS në kokë)
 6. Themeluesi i Mbretërisë së DANIMARKËS ODINI (me PLIS në kokë)
 7. Themeluesi i Mbretërisë së ROMËS ROMULI
 8. Legalizuesi i KRISHTERIMIT dhe themeluesi i KONSTANDINOPOJËS, Perandori i famshëm i ROMËS KONSTANDINI i MADH

Në anën e djathtë nga lartë deri poshtë,
1. Perandori i fundit i ATLANTIDËS NOE-NOAH-NUHU (me PLIS në kokë)
2. Mbreti i Dardanisë dhe kryekomandanti i forcave mbrojtëse të TROJËS pas vdekjes së Hektorit, plus ideatori i themelimit të ROMËS ENE DARDANIDI
3. Themeluesi i Mbretërisë së BRITANISË BRITI
4. Udhëheqësi më i famshëm i ROMËS JUL CEZARI
5. Finalizuesi i Perandorisë ROMAKE OKTAVIAN AUGUSTI
6. Krijuesi i Sitemit Juridik Botërorë DIOKLECIANI
7. Perandori më i sukseshëm i BIZANTIT dhe krijues i Kodit të Justinianit JUSTINIANI i PARË
8. FLAMURI KOMBËTAR SHQIPTAR

Share Messenger

Më të lexuarat